Agenda

15 marzo 2019

Joan Salvat-Papasseit, viure amb entusiasme

Joan Salvat i Papasseit neix a Barcelona el 16 de maig de 1894. Conegut sobretot com a poeta, és autor també d’articles, manifestos i altres proses de caire polític i social. La seva vida és intensa i marcada per una tuberculosi que l’acaba conduint precoçment a la mort.

Té una infància desafortunada. El seu pare, fogoner de vaixell, mor d’accident en alta mar. Amb set anys, Salvat-Papasseit passa a viure a l’Asilo Naval Español, instal·lat a la corbeta Mazarredo; més tard l’acull la corbeta Consuelo i després la Tornado, totes atracades al port de Barcelona.

Per saber-ne més

 

 

Ferran Aisa-Pàmpols (Barcelona, 1948)

Historiador, poeta, documentalista i periodista cultural. He estat president de l’Ateneu Enciclopèdic Popular (1993-1998). Actualment coordino conjuntament a Albert Tugues i José Luis Ruiz Castillo el Ponts Culturals poètics del Centre Cívic Pati Llimona.

He col·laborat a les publicacions: Diario de Barcelona, Avui, La Vanguardia, El Punt Avui, Diari Més, 20 Minutos, Solidaridad Obrera, Catalunya, Caravansari, Adarga, Ideas, El Vaixell Blanc, Polémica, La Lletra A, Enciclopèdic, etc. Com documentalista he treballat en diverses exposicions organitzades per l’Ateneu Enciclopèdic Popular, Museu d’Història de Catalunya, Institut de les Lletres Catalanes, La Virreina. Soc autor d’una trentena de llibres que abracen la història, l’assaig i la biografia, entre els quals destaquen: La cultura anarquista a Catalunya;; Poetes en temps de revolta, Barcelona, 1936-1939; L’Ajuntament de Barcelona, 1931-1939; Barcelona balla, dels salons aristocràtics a les sales de concert; Montjuïc, la muntanya del poble; CNT, la força obrera de Catalunya; Contrarevolució, els fets de maig de 1937; Utopia, del somni igualitari al pensament únic; El Liceu Escolar de Lleida; Viaje por la España franquista; ECN 1 Radio CNT-FAI, La vaga de la Canadenca, la conquesta de les vuit hores. Premi Ciutat de Barcelona d’Història 2000 pel llibre Una història de Barcelona. Ateneu Enciclopèdic Popular, 1902-1999. Coautor amb Mei Vidal de Camins utòpics, Barcelona, 1868-1888; Raval, un espai al marge; Joan Salvat-Papasseit, l’home entusiasta i Joan Salvat-Papasseit, 1894-1924.

He participat en diverses antologies poètiques i formo part del moviment de poesia de consciència crítica Voces del Extremo. Com a poeta he publicat diversos llibres: Arran de mar (1986), La caixeta del Van Gogh (1999), Rambla del Raval (2003), Terra de pas (2008), Balada dels temps difícils / Balada de los tiempos difíciles (2014), Balada dels Ravals (2014), Sin bandera / Sense bandera (Calúmnia, (2016) i El Raval de Barcelona (2017).

 

Lugar: Aula Maria Mercè Marçal - Canuda, 6 5ª Edifici Ateneu Barcelonès - Barcelona

Horario: 18.00

Organizador: El Laberinto de Ariadna- Presentació Ferran Aisa-Pámpols y Josep Anton Soldevila y Ferran Aisa