Agenda

1 abril 2016

Susanna Rafart y Antoni Rossell

 SUSANNA RAFART

(Ripoll, 1962) és poeta i autora de prosa de ficció i d’assaig. Es llicencia en Filologia Hispànica (1985) i Filologia Catalana (1992) per la Universitat Autònoma de Barcelona i després treballa com a professora agregada de Llengua i Literatura Espanyoles en escoles de Secundària. Actualment es dedica a la crítica literària en diverses publicacions, tasca que compagina amb l’organització de projectes culturals. Col·labora regularment amb diversos mitjans de comunicació, com ara el diari Avui, la revista Caràcters i diverses cadenes radiofòniques. Entre els seus llibres de poesia cal destacar Pou de glaç (2002), guanyador del Premi Carles Riba 2001, Retrat en blanc (2004) i Baies (2005). La seva obra poètica ha estat inclosa en diverses antologies i traduïda a diferents llengües. Aquesta faceta poètica es completa amb traduccions de les obres d’Yves Bonnefoy, Dino Campana i Salvatore Quasimodo. L’autora també ha publicat obres de ficció, entre altres La inundació (2003), Les tombes blanques (2008) i Un cor grec (2006). A més, ha publicat diversos llibres per a nens. La seva obra ha estat guardonada amb diferents premis, entre altres el Premi Cavall Verd (que atorga l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana) en les categories de traducció i poesia, i el Premi de la Crítica Serra d’Or. La veu poètica de Susanna Rafart està feta de “paraules elegants i delicades, ben escollides i tallades amb precisió perquè ocupin el seu lloc dins el vers com les tessel·les d’un mosaic. […] sense cap dissonància ni toc de trompetes, sense vulgaritat ni rampells, tot és dit amb la subtilesa i la tendresa de la mà que acarona un gat”.

ANTONI ROSSELL

antoni-rossell-facebook

 

Professor Titular de Filologia Romànica de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i director de l’Arxiu Occità (Institut d’Estudis Medievals, UAB). Llicenciat en Filologia Clàssica (Greg) i en Filologia Romànica, Doctor en Filologia Romànica. Estudis comparats de literatura i música. Ha estat director del Centre d’Estudis Trobadorescos de l’Ajuntament de Castelló (1993-1996). Rossell és membre de l’Institut d’Humanitats de la UAB i de l’Institut d’Estudis Medievals de la UAB.

Llibres recents: Poesia i Música a l’Edat Mitjana: La cançò èpica, Edit. Dínsic, Barcelona, 2004; Poesia i Música a l’Edat Mitjana: Lírica, Edit. Dínsic, Barcelona, 2004; Els trobadors catalans, Edit. Dínsic, Barcelona 2007; Las Cantigas de Santa Maria de Alfonso X el Sabio y Galicia, 2007 Conselho da Cultura Galega. Joan Curbet&Antoni Rossell (2008) Els trobadors i la croada de Ricard Cor de Lleó, Obrador Edèndum, Pub. URV, Santa Coloma de Queralt; El roman de Flamenca (Traducción), prólogo de Mercedes Brea Ed. El Arlequín, Guadalajara-México 2009; Erec y Enide, Alianza Editorial 2011, en col·laboració amb Carlos Alvar i Victòria Cirlot. Gaucelm Faidit, text i música (edició), Ed. Galerada.

Articles recents:“Oralidad y recursos orales en la lírica trovadoresca: texto y melodía”, en La voz y la memoria, Fundación J. Díaz, Urueña, 2006, pp. 36-65; “La lírica trovadoresca: una estrategia métrico-melódica (oral) para la difusión de ideas y noticias en la Edad Media”, in La voz y la noticia. Palabras y mensajes en la tradición hispánica, Fundación J. Díaz, Urueña, 2007, pp. 146-181; Antoni Rossell&Rosa Mª Medina “Oralidad literaria. Una hipótesis interdisciplinaria y lingüística: 1. Música, memoria y lingüística (Rossell, pp. 1-14, Medina, pp. 14-26)”, en  Romanistik in Geschichte und Gegenwart,Buske, Hamburg 2008; “Literatura y oralidad: Música, lenguas e imitación intersistémica” (2010) Vol 3,  Filologia Cognitiva; “La métrica gallego-portuguesa medieval desde la música medieval:una perspectiva intersistémica para la comprensión de la construcción métrica y para la contrafacción” Ars metrica  2010/12 (publicació electrònica);“Literatura y oralidad: Música, lenguas e imitación intersistémica” aFilologia aperta, scritti oferti a Fabrizio Beggiato, Editrice “Pliniana” Perugia 2009, pp. 231-248; “La circulación de las melodías alrededor del camino de Santiago en la Edad Media” a In marsupiis peregrinorum: Circulación de textos e imágenes alrededor del camino de Santiago en la Edad Media, Edizione del Galluzo, 2010, pp. 39-58; « Obediencia y desobediencia en la literatura trovadoresca occitana medieval » en  Cahiers d’études hispaniques médiévales, n° 34/2011(2011: 85-99); La tradizione musicale della sestina di Arnaut Daniel. Lo ferm voler qu’el cor m’intra (BDT 29,14): un artefatto lirico perfetto. Filologia Cognitiva (5-2012); “La música en el teatro clásico español: apuntes para una reflexión”  en Actas del IV Seminario de Estudios Literarios. Espacios de representación, espacios representados: la puesta en escena en el teatro clásico español

Barcelona, 22, 23 y 24 de abril de 2010 PROLOPE. Universitat Autònoma de Barcelona-Real Academia de Buenas Letras de Barcelona.

CURRICULUM MUSICAL

Intèrpret de música medieval i director de C. Courtly Music Consort.  Tenor del grup de música medieval Dulcis Harmonia (1981-1983). Tenor de la Capella de Música de Santa Maria de Mar (1986-1987) de Barcelona, i del grup Dialogus. Musica Antiqua dirigit per Katarina Livljanic. Ha realitzat composicions pel Teatre Nacional de Budapest (Az Emeber Tragediaia, de Imber Madach, dir. Ricard Salvat 1994) i per la temporada delTeatre Grec 1988 Barcelona (La romàntica història d’una monja del  Zakes Mda, dir.   Teresa Davanç).  Ha presentat la versió íntegra del Cantar de Mio Çid en el XXV Festival Internacional de Teatre de Sitges (Juny de 1994) i al Festival Internacional de Música de Segovia (1996);  ha interpretat la versió íntegra al “Maratón de Cuentos de Guadalajara” (2010). Ha participat al Festival Internacional de Teatro Medieval de Elche (1994 i 2005). Ha col·laborat en diferents espectacles de música contemporània amb Carles SantosArganchulla, Arganchulla Gallac (1985), i amb el compositor austríac Werner Schulze, amb qui ha interpretat el paper de baríton de Ramón Llull, a la cantata de música contemporània Llull – Ein Logos Misterium (Palma de Mallorca, maig de 2000 i Viena 2001).  L’any 2005 va presentar l’espectacle Los Romances del Quijote, i en el 2007 Las Cantigas de Santa Maria de Alfonso X el Sabio e Galicia. L’any 2007 va realitzar una gira per diferents països (EEUU, Brasil, Itàlia, Suissa i Alemània). El mes d’octubre de 2007 va participar al concert inaugural de la Fira del Llibre de Frankfurt a l’espectacle que va dirigir Joan Ollé.

Lugar: Aula dels Escriptors de la ACEC. Anteneu Barcelonès - Canuda, 6 - Barcelona

Horario: 18.00

Organizador: El Laberinto de Ariadna - Presenta Anna Rossell